Skip to main content

Handwijzer

Handwijzer SIiFKlik  hier om de PDF te downloaden
 


De afgelopen jaren zijn wij door diverse partijen van buiten de provincie Friesland benaderd met de vraag of wij informatie over de SIiF-werkwijze en methodiek willen delen. Dit omdat zij een vergelijkbare ‘zoektocht naar waardevolle interieurs en interieuronderdelen’ willen uitvoeren. Deze verzoeken willen wij graag honoreren. Niet in de laatste plaats omdat er vanuit nationaal perspectief tot dusver geen vergelijkbare methodiek beschikbaar is. Voor buitenstaanders klinkt dit wellicht vreemd, maar gezien de huidige positie van interieurs in het academische- en erfgoedveld is het niet verwonderlijk.  Interieurgeschiedenis is een jonge kennisdiscipline, die nog altijd niet bestendigd is. Omdat wij het belangrijk vinden dat waardevolle historische interieurs en interieurelementen meer aandacht krijgen van zowel onderzoekers als het bredere publiek, willen wij onze opgedane ervaringen dan ook graag met derden delen. Het SIiF motto luidt niet voor niets “behoud door kennis”! Daarom hebben wij onze methodiek en bijbehorende instructies, die in eerste instantie op het werkveld in Friesland waren toegespitst, zodanig aangepast dat zij nu ook landelijk toepasbaar zijn. Deze inspanningen hebben geresulteerd in een op deze pagina kosteloos te downloaden Handwijzer getiteld Inventarisatie, documentatie en waardering van historische interieurs. Een handwijzer van de Stichting Interieurs in Fryslân.

Over de Handwijzer                                                                                                                                               

Onze Handwijzer is interessant voor vrijwel alle partijen die in het erfgoedveld werkzaam zijn: historische verenigingen, erfgoedorganisaties en -koepels, gemeenteambtenaren, overheden, musea, opleidingen en studenten. Zij is zonder meer inzetbaar in andere provincies, gebieden, gemeenten of historische kernen. Ook kan zij als educatieve tool worden gebruikt bij erfgoed-opleidingen en erfgoedinstellingen.

De Handwijzer bestaat uit drie delen, waarvan deel A en B in één pdf staan. De bijlagen (deel C) zijn als afzonderlijke documenten te downloaden.

Deel A behandelt het organisatorische aspect dat komt kijken bij de opzet en uitvoering van een grootschalig interieurinventarisatieproject. Gebaseerd op de ervaringen van de SIiF, worden in dit deel suggesties gedaan voor de wijze waarop een soortgelijke stichting opgericht kan worden.

Deel B betreft de methodiek ten behoeve van de uitvoering van het project: de inventarisatie, documentatie en waardering van historische interieurs. In dit deel lichten we de door de SIiF ontwikkelde methodiek toe en delen we ons stappenplan voor de uitvoering. De werkinstructies die we in eerste instantie voor onze medewerkers hebben ontwikkeld, hebben we voor dit deel aangepast zodat zij ook door derden gebruikt kunnen worden.

Deel C bestaat uit een reeks bijlagen bij deel A en B (zie pdf). De bijlagen vormen het uitgangspunt van onze methodiek.

Hieronder kunt u PDF-versies van de bijlagen downloaden. De documenten zijn op aanvraag ook in de originele bestandsformaten verkrijgbaar (.docx / .xlsx / .gform / .gsheet). Hiertoe kunt u een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Vermeld daarin uw naam, de organisatie die u vertegenwoordigt, het e-mailadres waar de bijlagen naar toe gestuurd kunnen worden en de nummers van de bijlagen die u wilt ontvangen. Een korte omschrijving van het doel van uw onderzoek wordt door ons op prijs gesteld. De gewenste bijlagen worden u dan zo spoedig mogelijk toegestuurd via e-mail of WeTransfer.

N.B. De bijlagen B-8a/B-8b, B-10a/B-10b en B-12a/B-12b zijn online Google-formulieren/spreadsheets (.gform / .gsheet-bestanden). Deze werken uitsluitend in een Google Drive-omgeving en kunnen daarom alleen met u gedeeld worden als u in uw aanvraag (ook) uw Gmail-adres vermeldt.


PDF Handwijzer


Bijlagen deel A:

Bijlage_A-1_v2020.pdf
Bijlage_A-2_v2020.pdf
Bijlage_A-3_v2020.pdf
Bijlage_A-4_v2020.pdf
Bijlage_A-5_v2020.pdf
Bijlage_A-6_v2020.pdf
Bijlage_A-7_v2020.pdf
Bijlage_A-8_v2020.pdf
Bijlage_A-9_v2020.pdf
Bijlage_A-10_v2020.pdf

 Bijlagen deel B:

Bijlage_B-1_v2020.pdf
Bijlage_B-2_v2020.pdf
Bijlage_B-3_v2020.pdf
Bijlage_B-4_v2020.pdf
Bijlage_B-5_v2020.pdf
Bijlage_B-6_v2020.pdf
Bijlage_B-7_v2020.pdf
Bijlage_B-8a_v2020.pdf
Bijlage_B-8b_v2020.pdf
Bijlage_B-9_v2020.pdf
Bijlage_B-10a_v2020.pdf
Bijlage_B-10b_v2020.pdf
Bijlage_B-11_v2020.pdf
Bijlage_B-12a_v2020.pdf
Bijlage_B-12b_v2020.pdf
Bijlage_B-13_v2020.pdf
Bijlage_B-14_v2020.pdf
Bijlage_B-15_v2020.pdf